Geschiedenis

Waarschijnlijk zijn de oudste bomen in de huidige boomgaard geplant in 1928. Het bedrijf was toen een gemengd bedrijf met naast de teelt van voornamelijk appels en peren ook een veehouderij: koeien, varkens en later ook kippen.

In 1968 namen vader en moeder Korteland het bedrijf over van de familie van Dalen. Naast de boomgaard, waar toen enkel appels en peren werden geteeld, werden er ook legkippen gehouden. Al snel werd besloten een winkel te starten, waarin naast de eigen producten ook aardappelen werden verkocht. De winkel werd stapje voor stapje uitgebreid en ook in de boomgaard vonden diverse veranderingen plaats. Oude rassen als Clapps, Legipont en Yellow's verdwenen en maakten plaats voor nieuwe rassen als Jonagold en Elstar, en er werden pruimen aangeplant.

Tot begin jaren '90 verkochten wij een deel van het fruit uit onze boomgaard in de winkel en een deel werd geveild. We teelden in die tijd een klein aantal appel-, peren- en pruimenrassen. Wij, Jan en Ester, namen eind jaren 90 het bedrijf over. Er werd gestopt met het naar de veiling brengen van fruit, er werden koelcellen gebouwd en de boomgaard werd helemaal ingericht op de verkoop in de winkel. Aardbeien, rode bessen en later ook frambozen, bramen en kersen en andere soorten kleinfruit werden in het teeltplan opgenomen. Het veilen van relatief kleine hoeveelheden fruit was op een gegeven moment niet rendabel meer. Door het uitbreiden van de winkel moesten we daarentegen ook steeds meer fruit bijkopen. Wij hebben er toen voor hebben gekozen om al ons fruit in onze eigen winkel te verkopen en niet meer te veilen of op een andere wijze grootschaliger af te zetten. De boomgaard moest echter aan die nieuwe omstandigheid wel worden aangepast. Nu telen wij veel soorten fruit, en van de soorten ook soms veel rassen. Hierdoor wordt de oogstperiode van eigen fruit verlengd en daarmee ook de tijd dat we in de winkel dit fruit verkopen, terwijl natuurlijk ook het assortiment eigen fruit over het gehele jaar groter is. Zo begint de oogst van de aardbeien al in juni, de laatste appels (jonagold) worden in november geplukt. Deze appels worden dan ook nog tot ver in het voorjaar bewaard. We verkopen dus zo bijna het hele jaar fruit uit onze eigen boomgaard. Het nadeel van deze kleinschalige werkwijze is dat het veel natuurlijk veel arbeidsintensiever is. De fruitsoorten die we nu telen zijn, naast appels, peren en pruimen, diverse soorten bessen, bramen, frambozen, kersen, vlierbessen, kweeperen en mispels.

Veeneik

Als u bij ons de dijk afrijdt treft u, sinds kort, aan de rechterkant een bijzonder stukje geschiedenis: een veeneik ,afkomstig uit de bodem van de Papendrechtse wijk de Oostpolder.

Geschiedenis

Heerlijkheid van Papendrecht

Een historische naam die verwijst naar de plaats waar wij zijn gevestigd. Al voor 1300 was Papendrecht een Heerlijkheid; een Heer was de baas, hij zorgde voor het bestuur, de wetgeving en de rechtspraak. Dit werden de 'heerlijke' rechten genoemd. Een aantal Heren van Papendrecht woonden in het
'Huys te Papendrecht'.

Dit huis stond ongeveer op de plek waar ons bedrijf nu is. De kelders van het huis zijn er nog en worden door ons gebruikt; er boven zijn drie huizen gebouwd ( Kerkbuurt 48, 50 en 52). De Heerlijkheid van Papendrecht strekte zich vanachter het huis uit over een groot deel van de huidige gemeente Papendrecht. In de schuur, die later achter het huis werd gebouwd is onze winkel gevestigd.

De etiketten van de producten (o.a. sap,,jam, saus en wijn) die door ons onder de naam 'de Heerlijkheid van Papendrecht' worden verkocht, worden opgesierd door een tekening van 'het Huys te Papendrecht'; getekend door (schoon)vader Paul de Roos die daarbij gebruik maakte van een schilderij (Schoen; 1755) uit het bezit van de gemeente Papendrecht.